Sri Lanka
Sri Lanka to wyspa, która obfituje w wiele kulinarnych dobrodziejstw, którymi obdarza mieszkańców. Liczne przyprawy, smaczne ryby, pachnące herbaty i kolorowe owoce to tylko część produktów, które możemy spotkać na Cejlonie. Każdy z nich dostaniemy na targu. Lokalne bazary to niezwykła podróż po smakach i kolorach. Eksperci herbaty Akbar opowiedzą nam o tym wyjątkowym miejscu.
W większości miast na Sri Lance znajduje się bazar. Raz w tygodniu można wybrać się na niego po aromatyczne przyprawy, świeże ryby oraz wiele innych wyjątkowych produktów spożywczych. Najlepiej pójść na targ z samego rana – sprzedawcy zaczynają handel już od 4 rano. Jest to najlepszy moment na zakupienie produktów idealnych na lankijską ucztę.
Owoce morza
Zapach na lankijskim targu niestety nie należy do najprzyjemniejszych, gdyż wielu lokalnych rybaków handluje owocami morza, które mają bardzo intensywną woń. Liczne ryby, kraby czy krewetki leżą w skrzyniach lub na czarnych płachtach. Nie musimy jednak martwić się o ich świeżość – wszystkie owoce morza są dopiero co złowione. Dodatkowo ich cena nie jest wygórowana, a za drobną dopłatą możemy poprosić sprzedawcę o wyfiletowanie ryby lub oczyszczenie skorupiaków. Uczta złożona z takich przysmaków jest w stanie wynagrodzić każdy uciążliwy zapach.
Pachnące przyprawy
Sri Lanka słynie z wyjątkowych i aromatycznych przypraw. Jedną z najbardziej popularnych i najważniejszych na wyspie jest cynamon. Kora cynamonowa z regionu Sri Lanki jest uznawana za najsłodszą i najdroższą. Obok tej przyprawy do najpopularniejszych na wyspie należą: pieprz czarny, gałka muszkatołowa, wanilia, kardamon i goździki. Każda z nich będzie doskonałym uzupełnieniem lankijskiego dania. Przyprawy na targu poustawiane są w wielkich, otwartych workach, dzięki czemu każda barwa i zapach zachwyca. Zanim zdecydujemy się na zakup odpowiedniej przyprawy możemy ją zobaczyć i powąchać.
Aromatyczne herbaty
Sri Lanka słynie z rozległych plantacji herbaty, które uznawane są za najczystsze na świecie. Dzięki wysokogórskim uprawom i ręcznym zbiorom, uprawiane i pakowane tu herbaty, np. te marki Akbar, posiadają bogaty aromat i szlachetną, czerwoną barwę. Herbata na bazarze wystawiana jest w wielkich skrzyniach. Każdy rodzaj jest podpisany, aby bez problemu odnaleźć swoją ulubioną mieszankę. Na Cejlonie hodowanych i zbieranych jest wiele rodzajów herbat, więc mnogość jej odmian pozwala cieszyć się nowymi smakami przez długi okres czasu.
Jedną z niewielu firm w Polsce, która posiada znak cejlońskiego lwa jest marka Akbar. Ten wyjątkowy certyfikat gwarantuje, że herbata została nie tylko wyhodowana i zebrana na Sri Lance, ale również tam zapakowana. Jest to ważne, gdyż pozwala nam w pełni cieszyć się jej niezwykłym smakiem i aromatem. Każdego miłośnika tego napoju oraz lankijskiej kuchni marka Akbar zaprasza do wzięcia udziału w konkursie, w którym główną nagrodą jest wycieczka dla dwóch osób na Sri Lankę.