Włoski Nowy Rok

Sylwester w Italii obchodzony jest bardzo uroczyście, spędza się go najczęściej w gronie rodziny lub przyjaciół. Poza hucznymi zabawami, prym tego dnia wiodą oczywiście najlepsze włoskie specjały, które od lat goszczą na sylwestrowych i noworocznych stołach. Chcąc przywołać południowy klimat na własnym przyjęciu, warto poznać potrawy bez których Włosi nie wyobrażają sobie tego czasu.

Tradycje sylwestrowe rodem z Italii

Sylwestrowa noc, podobnie jak w innych państwach, przebiega w tym państwie na hucznych zabawach i spotkaniach towarzyskich. Warto jednak wspomnieć, że Włosi z uwagi na swój silny związek z tradycją, często w ostatnią noc roku wracają do starodawnych zwyczajów. Jeden z nich mówi, że  31 grudnia należy pozbyć się złych myśli i emocji, zostawić je w starym roku, a do nowego wejść z uśmiechem i pogodą ducha. Zapala się wówczas bożonarodzeniowy polano – kawałek rozłupanego drewna, który ma symbolizować oczyszczenie.

Jego zadaniem jest także ogrzewanie przez całą sylwestrową noc. Co więcej, wielu Włochów w ostatni dzień roku praktykuje zwyczaj wyrzucania przez okno – prosto na ulicę, drobiazgów związanych ze starym rokiem. Ma to uchronić przed pechem i utworzyć przestrzeń dla nowych rzeczy, które nadejdą wraz z datą 1 stycznia. Zwyczaj ten jest charakterystyczny dla południowych Włoch. Jeśli zdarzy się nam zatem przebywać w Italii

i wybrać się na noworoczny spacer, to nie zdziwmy się widokiem porzuconych przedmiotów – to znak, że Włosi weszli w Nowy Rok.  

Kulinarny Nowy Rok

Odpowiednia oprawa kulinarna jest kolejnym ważnym elementem, bez którego mieszkańcy południa kontynentu nie wyobrażają sobie Sylwestra i Nowego Roku. W te dni na włoskim stole nie może zabraknąć takich produktów jak wieprzowina, soczewica, granat czy tamtejszy  specjał – wino Nero d’Avola. Typowa sylwestrowa kolacja to między innymi właśnie pieczona wieprzowina i gulasz z soczewicy (lenticchie). Oba te specjały poza z niesamowitym  smakiem, niosą  za sobą pewną symbolikę. Otóż przyjęło się we włoskiej kulturze, że ten rodzaj mięsa pozwala zachować dobre zdrowie, a z kolei soczewica swoim kształtem przypomina monety, dlatego ma przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo. Dla Włochów potrawka z jej udziałem jest obowiązkową pozycją w sylwestrowym menu, najczęściej podawana jest tuż przed północą. Nieodłącznym elementem jest również kiełbaska
z surowego wieprzowego mięsa i słoniny, czyli cotechino. Oczywiście na stole nie może zabraknąć także sztandarowego włoskiego przysmaku, czyli makaronu. W ostatnią noc roku najczęściej podaje się go ze wspomnianą wcześniej wieprzowiną, serami pleśniowymi czy owocami morza. Noworoczna uczta w Italii to także owoce i słodkości, wśród których znaleźć możemy pochodzącą z Mediolanu Panettone
babkę z rodzynkami i kandyzowanymi cytrusami czy winogron. Mieszkańcy południa o północy zjadają go po jednym na każde uderzenie zegara. Natomiast szczęście w miłości ma zapewnić granat zjadany z ukochaną osobą.

Włoskie specjały w polskim wydaniu

Jeśli nowy rok chcemy przywitać z uśmiechem i dobrym samopoczuciem, wówczas najlepiej jest sięgnąć po prawdziwie włoskie specjały, które przeniosą nas do stolicy południa                  i pozwolą zakosztować w smakach Italii. Dobrym pomysłem na noworoczny stół jest tradycyjna, wysokiej jakości pasta np. ta od Malmy, w towarzystwie pancetty, czyli włoskiego boczku, pomidorów, parmezanu. Takie połączenie według włoskiej tradycji przyniesie nam szczęście i dobre zdrowie, a przede wszystkim wniesie trochę słońca do polskiej kuchni. Polecamy wypróbować makaronowy przepis na Tagliatelle Alla Boscaiola podczas ostatniego dnia roku i wejść w nowy w iście włoskim stylu. Smacznego Nowego Roku!

Tagliatelle Alla Boscaiola

Składniki:

  • 200 g makaronu Malma tagliatelle nidi
  • 150 g pancetty
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 op. pomidorów w puszce
  • 150 g śmietany kremówki
  • Natka pietruszki
  • Parmezan
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy, a następnie dokładamy pokrojoną pancettę oraz pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wszystko razem mieszamy i dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę oraz przyprawy.

Styl życia

Spektakl taneczny - „Szukając Siebie”

Premierowy spektakl Formacji Tanecznej BISS w reżyserii i choreografii Roksany Kołodziejczyk. Część choreografii przygotował również sam ZESPÓŁ. W spektaklu wystąpią tancerze: Julia Kusiak, Michał Siąkała, Karolina Sieroń, Zuzanna Łapka, Agnieszka Sapota, Natalia Czyżycka, Żaneta Marszolik, Julia Pluta, Sara Marut, Wiktoria Styrc, Emilia Buchalik, Aleksandra Pierchała, Piotr Sapota.

Formacja Taneczna Biss swoją działalność w Domu Kultury w Rybniku-Chwałowicach rozpoczęła w lipcu 2014 r. Dzięki licznym sukcesom tanecznym, zdobywanym na turniejach tańca rangi powiatowej, wojewódzkiej i ogólnopolskiej, do zespołu zaczęły zgłaszać się nowe osoby pragnące rozpocząć swoją taneczną przygodę. I tak od września 2015 r.  rozpoczęła działalność również Formacja Taneczna Biss Mini.

Szukając Siebie

Więcej…

Egzotyczne liście – nowy trend na wiosnę!

Na wiosnę zrobiło się zielono – nie tylko za oknem, ale także we wnętrzach. Wszystko za sprawą nowego motywu dekoracyjnego – zielone liście palmy i monstery to największy hit tego sezonu. Znajdziemy je na obrazach, poduszkach, ceramice i wielu innych domowych dodatkach.

Długie łodygi z wieloma cieniutkimi listkami po jednej i drugiej stronie – to charakterystyczny wzór palmowych liści, który szturmem wszedł do naszych domów. Równie popularną inspiracją jest tej wiosny monstera – egzotyczna roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jej liście mają sercowaty kształt z licznymi wycięciami.

wiosenne zaslony

Więcej…

Powiększanie piersi własnym tłuszczem

Dzięki lipofilingowi można powiększyć i ujędrnić biust, za pomocą własnej tkanki tłuszczowej, bez wprowadzania do piersi „ciała obcego” jakim są implanty. Dodatkowo pozbywamy się tłuszczu z brzucha lub bioder. Lepsze efekty zabiegu uzyskać można dzięki zastosowaniu komórek macierzystych.

2 etapy zabiegu.

Lipofiling i lipomodeling, czyli powiększanie i modelowanie piersi własną tkanką tłuszczową jest procedurą, która zastąpić może tradycyjną metodę, polegającą na wszczepieniu implantów piersi. Składa się z dwóch etapów:

  1. Liposukcji wybranego obszaru ciała
  2. Podaniu do piersi tłuszczu.

Bez implantów.

Efekty zabiegu powiększania piersi z użyciem własnego tłuszczu są bardzo pozytywne. Następuje ujędrnienie i powiększenie biustu, bez potrzeby wprowadzania w piersi implantów, które zawsze stanowią element obcy dla ciała.

Pozbycie się tkanki tłuszczowej.

Więcej…

Zapowiedzi kwietniowych poranków

 plakat poranek muzyczny plakat kino dla dzieci SHREK"Oj zagrajcie muzykanty" - tańce śląskie dla najmłodszych

To zajęcia umuzykalniające dla dzieci od 3 do 10 lat z prawdziwymi ludowymi instrumentami, strojem ludowym, śpiewem i tańcem. Dzięki swobodnej formie zabawy i kontakcie z żywą muzyką, oprócz aspektów edukacyjnych zajęcia są niezwykle rozwojowe i mogą stanowić pierwszy krok do poznania własnych korzeni.

Więcej…

Wielkanocne cuda i dekoracje – nowości 2017

Wielkanoc będziemy w tym roku celebrować w prawdziwie wiosennej aurze. Przygotowując świąteczne dekoracje warto zainspirować się zarówno naturą, jak i propozycjami ozdób z wielkanocnych kolekcji. Swoje nowości zaprezentowała marka wnętrzarska Eurofirany.

Świąteczne nakrycie stołu

Kolekcja wielkanocna

 

Więcej…

Wiosna wchodzi na salony

Wiosna jest prawdopodobnie najbardziej wyczekiwaną przez wszystkich porą roku. Zanim jednak piękna pogoda zagości na dobre, możemy skorzystać z wiosennych trendów i stworzyć wyjątkową aurę w naszych wnętrzach. Jakie zabiegi sprawią, że poczujemy ciepły klimat w naszym domu? Kwiaty w każdej postaci

wiosna w oknach

Więcej…

Ciekawostki

Artystyczna Podróż Hestii

26 młodych artystów znalazło się w gronie finalistów 16. edycji konkursu Artystyczna Podróż Hestii. Wyboru najciekawszych prac nadesłanych w tym roku przez 379 studentów kierunków artystycznych dokonało jury składające się z artystów, kuratorów, profesorów akademickich i dziennikarzy. Laureatów konkursu poznamy 27 czerwca br. podczas wystawy finałowej w otwartym niedawno Muzeum nad Wisłą w Warszawie.

W tegorocznej odsłonie konkursu APH uznanie jury zdobyły prace 26 młodych artystów zajmujących się malarstwem, grafiką, rzeźbą i instalacją, fotografią, sztuką cyfrową oraz performansem. Konkurs adresowany jest do studentów ostatnich trzech lat wszystkich wydziałów i uczelni artystycznych w całej Polsce.

Więcej…

Nawracające bóle stawów, kręgosłupa,

Nawracające bóle stawów, kręgosłupa, mięśni lub urazy spowodowane nieszczęśliwym wypadkiem - to sytuacje, w których niezbędna będzie pomoc fizjoterapeuty. Jak znaleźć dobrego rehabilitanta? Jakie są koszty i czas leczenia? Dlaczego warto się ubezpieczyć i zapewnić sobie profesjonalną ochronę?

Średni czas oczekiwania do lekarza specjalisty wynosi w Polsce 2,5*1 miesiąca, jednak w przypadku fizjoterapeutów kolejki są znacznie dłuższe. Na wizytę w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia w niektórych poradniach rehabilitacyjnych musimy czekać nawet 346 dni*2.– Niewielka pula świadczeń oferowanych w ramach NFZ i długi czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty lub rehabilitanta to najczęstsze bolączki pacjentów.

Więcej…

Pyszne desery

desery

 

Więcej…

Witamina C

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana.

Witamina C znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, przede wszystkim w owocach i warzywach. Najwięcej witaminy C dostarczają owoce jagodowe jak czarna porzeczka, truskawki i cytrusy np. pomarańcze i grejpfruty, a także soki i nektary z nich otrzymane. Wśród warzyw cennym źródłem jest natka pietruszki, czerwona papryka, warzywa kapustne, w tym kapusta w postaci świeżej oraz kiszonej.

Więcej…

5 powodów dla których właśnie tej wiosny przesiądziesz się na rower

Ciągłe poirytowanie w domu, w pracy, na ulicy w korku, które negatywnie przekłada się na relacje z otoczeniem? Brak czasu dla siebie, przytłoczenie codziennymi obowiązkami i wieczny niedobór gotówki, aby choć od czasu do czasu pozwolić sobie na jakiś ekstra zakup lub spontaniczny wyjazd? Kolejne lato bez bikini, bo jak tu się pokazać z tymi nadprogramowymi kilogramami, które tak ciężko zrzucić? Świetnie, oto aż nazbyt wiele powodów, aby tej wiosny… przesiąść się na rower!

Teoretycznie dla każdej z nas jest oczywiste, że jazda na rowerze zapewnia wiele korzyści, a mimo to… jakoś wciąż coś przeszkadza w podjęciu decyzji, o tym, żeby porzucić autobus i samochód na rzecz pięknego pojazdu na dwóch kołach.

Więcej…

Przepis na pyszny deser

Karmelowa Panna Cotta

Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

Składniki:

- Śmietanka 36% „Piątnica                          250ml 

- Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica”               250ml

- żelatyna                                     3 płaskie łyżeczki

- cukier                                                            3 łyżki

- cukier z prawdziwą wanilią                  2 łyżeczki

Sos karmelowy:

- Śmietanka 36% „Piątnica”                        150ml

- cukier                                                           4 łyżki

- woda                                                            3 łyżki

- mleko            

                                           

Więcej…

Nowości

Najczęściej czytane